2017 januari – mei

31 mei Afgekoeld
De kruitdampen zijn opgetrokken en we zijn iets afgekoeld. We hebben over afgelopen weekend natuurlijk geen goed gevoel over gehouden. Wij hebben onze duiven iets aangedaan waar we absoluut niet voor zouden kiezen maar dat is natuurlijk overbodig te vermelden. Het belangrijkste was na de vluchten van het weekend niet het resultaat maar de thuiskomst van onze duiven. Het is nu woensdag en van 5 duiven is de status onbekend dus die zijn wij nog kwijt. 11 van de 17 terug en 1 doffer jaarling zit in Zeeland. De 5 die missen zijn allemaal jaarlingen en duiven die we graag het hele seizoen hadden willen zien. Maandag middag laat kwam de laatste duif tot nu toe binnen.
We hadden dus zaterdag 2 vluchten , een vitesse vanuit Wijchen en daarvan was alles thuis. Over resultaat waren we niet zo tevreden :
11e , 13, 35 en 42e prijs in de club en 50% in de prijzen.
Resultaat Fondvlucht waren we ook niet tevreden over maar dat was op een gegeven moment niet belangrijk meer :
12e, 16e, 26, 34, 39,47, 48 dus 7 in prijzen en 41% in prijzen .
Dan over hetgeen er is gebeurd. Ja ik was boos, voornamelijk boos op mijzelf en ook boos op de lossing. Als eerste ben ik verantwoordelijk voor mijn duiven en daarom ben ik zelf schuldig aan hetgeen ik de duiven heb aangedaan. Punt. Maar ook de beslissing om te lossen daar kun je de vraagtekens bij zetten. Achteraf zeker natuurlijk maar dat is makkelijk en ook wel duidelijk.
Vraagtekens zetten bij lossing omdat ik al 9 jaar liefhebbers, met grote en lange ervaring, met huivering hoor praten over oosten wind. Wind met oost erin geeft altijd vreemde, moeilijke, zware, rare vluchten zeggen ze. EN ALS HET DAN OOK NOG STRALEND BLAUW IS NOU KIJK DAN MAAR UIT..Dit is wat ik heel vaak hoor en uiteindelijk zijn daar ook heel veel bewijzen van. Achteraf vind ik het dus best wel beetje eigenwijs om naar een lossingsplaats te gaan met een wel heel westelijke ligging  t.o.v . centrum afdeling Friesland met de weersverwachting van het weekend. Op Nautinclink was echt goed zichtbaar dat er zuidoosten wind was in de ochtend en die zou harder worden in loop van de ochtend . Nautinclink is voor scheepvaart. Met name daar gekeken omdat er wel werd gesproken over zuidwesten wind vanuit zee nou dat gaf die site echt niet aan en dat is voor scheepvaart een belangrijke site . Nou ben je dus zelf verantwoordelijk voor de duiven en dat is ook zo echter moet niet te pas en te onpas gebruikt worden want ik heb echt veel vertrouwen in onze LC . Zij bewijzen al jaren goede keuzes te maken alleen afgelopen weekend een keer niet en dat kan gebeuren. Zaak is om toch een oostelijke lossing met Zuit oosten of oosten wind te wijzigen in een meer oostelijke lossingsplaats. Daarom was ik ook boos op de lossing en dat mag toch wel?
29 mei
Vnadaag nog 1 duivin terug op hok. Deze is, denk ik, door iemand voorzien van wat water en voer want ze voelt goed aan. Dank aan de onbekende.
Stand is nu 11 van 17 terug.
nog even: om 21.15 ( 28 mei)  nog een duivin terug. Nog 7 van de 17 die mee waren. Ik ben bang dat er toch aantal in Engeland zitten.
Ze zat onder de vet/ olie plekken.
28 mei The Day after and The Day!!. Ligt wel voor de hand deze opening.
Ben eigenlijk wel een beetje boos hoor. We missen er nu op zondag om 20.10 uur nog 8 en hebben 4 doffer bakken dicht. We hebben  nu 9 jaar duiven en dit nog niet meegemaakt. Hier nu leren mee omgaan En kijken hoe we het nu gaan oppakken.
Gelukkig ook heel mooi nieuws want Tom heeft iets laten zien waar ik al 37 jaar op wacht. Tjonge wat is dat mooi zeg.
Boosheid is er ook bij mij maar daar ga ik het later over hebben want op Tom heb ik hier wel een drankje genomen en wil over die boosheid wel serieus schrijven.
 
Update 2 . Rampvlucht.
Ja dat mag je zeggen en ook gewoon melden zoals het is. Hebben hier 2 van de 17 thuis op 17.49 dus geen geheimen daarover. Ook gewoon zeggen en schrijven als het heel slecht is. De 2e duif was een jaarling die had vieze zwarte vette poten. 
Nu wachten wat het verloop verder is. In club nog maar 17 ! Duiven thuis. Ongekend en hier nog niet meegemaakt dat je uren moet wachten op de 1e duif. Zaterdag om goed te onthouden in systeem en ervaring.
 
Update: Alles thuis van Wijchen om 11.18 uur. In ieder geval alles thuis voordat de Fond vlucht duiven thuis kunnen komen.
 
27 mei Hekel
Oh wat heb ik hekel aan die dubbel vluchten. Daar kan ik niet mee omgaan zo blijkt wel weer. Met een snelheid van 1292 vallen we net buiten de top 10 van de club. Nu om 9.55 uur moeten we er nog 3 van de 8 hebben. Ze komen allemaal vanuit Noord Westen aanvliegen dus de 113 km die het is daar hebben ze wellicht een 160 tot 180km van gemaakt. Ieder nadeel heeft  voordeel en dat is dat ze een aardige training hebben gehad. En jawel de 25 de duif met de 10e pen die opnieuw is ingegroeid was hier 1e op hok.
Dit beloofd nog wel wat voor de fondvlucht denk ik zo.
 
26 mei 
Op de fondvlucht hebben we 17’duiven mee. Zoals gezegd onze beste doffer tot nu thuis gelaten. Hij gaat zich al zichtbaar beter voelen maar niet volledig fit voor deze vlucht en ook op de Super Vitesse morgen gaat ie niet mee. Dan hebben we nog 8 stuks die morgen vanuit Wijchen naar huis mogen vliegen. Ook de 25 die een 10e pen kwijt was en inmiddels is ingegroeid mag de S. Vitesse mee en ” sparen ” we nog voor de fondvluchten.
 
25 mei Nee
Jammer natuurlijk maar onze beste duif de 48′ gaat niet mee as zaterdag. De doffer 48 staat nr 1 in club en in rayon west maar heeft iets met spier in vleugel waardoor hij niet in staat is om mee te doen. Even minimaal een week rust volgens Nanne Wolff. Tja dan denk je hij is Vitesse en 2 x midfond goed doorgekomen en verwacht als kind van ” fond duif ouders ” nu gaat ie echt komen en dan heb je dit. Nogmaals wil ik aangeven dat dit de charme is van deze hobby. We denken het te weten en uiteindelijk weten we het niet! Gelukkig zeg ik want dat maakt het zo mooi alhoewel ik deze situatie niet echt leuk vind maar dat begrijpt u wel hoop ik. 
 
23 mei Beste
Onze beste duif , tot nu toe , is een doffer. Hij staat bovenaan in duifkampioenschap in club en ook in West. Hij geeft aan dat ie niet fit is. Ik zie ook iets maar weet natuurlijk niet wat het is. Komt er niet snel verbetering dan moet hij zaterdag thuis blijven. Dat is jammer maar hij mag alleen mee als hij zich goed laat zien dus zoals hij laatste maanden doet. Het is net of ie een ongelukjeheeft gehad , hij is wat suffig zal ik zeggen maar ik kan niets vinden. 
 
21 mei Beter
Ja het is weer beter ivm vorige week, het kon ook nog beter deze vlucht en we willen ook graag beter. Tjonge als je dat zo zegt dan kun je natuurlijk weer veel commentaar krijgen van de trouwe lezers. Ik zal het uitleggen:
We zijn met deze vlucht beter met onze 1e duif ivm met vorige week. Nu een 2e plaats in club tov een 16e vorige week. Het kon nog beter deze vlucht en nu ga ik iets zeggen waar ik eigenlijk bij anderen niet tegen kan als ze dat zeggen en ik bedoel daarbij bv als de 1e duif van liefhebber paar rondjes maakt en dan op plank / antenne komt. Ik zeg dat nooit want dat heeft iedereen echter ik denk dat het volgende wat ik ga vertellen iets minder voorkomt bij liefhebbers. Onze 1e duif kwam aan en ik zei tegen mijn vrouw kijk eens daar komt er 1 aan en oh wat mooi zeg. Volgens mij kwam hij van West. Ik dacht deze duif met onze lokduif snel op de plank te krijgen echter lokduif werkte niet en de 1e duif wilde ook niet snel op plank. Uiteindelijk ging ze op dak buren zitten en dat doet er maar 1 de laatste 3 weken. Dat was dus de winnaar van deze vlucht ” Street” . Wat komt dan niet vaak voor ? Nou of de 1e duif nu een 10e of 11e plaats vliegt vind ik niet zo belangrijk maar deze duif kon als ik tijden van andere collega liefhebbers zie een 1e plaats vliegen in rayon en dan denk ik dat kon beter. Maar toch tevreden met 2e plaats in Club en 6e in rayon.
 
Wat beter moet is de 2e en 3e duif. 
 
hier zit teveel tijd tussen vinden we nl 4 en 6 min . Als ik dit zeg is dat ook wel een beetje arrogant denk ik. Dit zeg ik omdat we zaterdagavond in de club een gesprek hadden over en met liefhebbers waar de duiven nog niet in de prijzen vliegen of heel beperkt. Ze krijgen hun duiven nog niet aan de gang. Deze liefhebbers verklaren mij gek als ik zeg dat ik soms niet tevreden ben maar ja zo kijken wij er naar.
Wel weer tevreden over ons prijs% want we scoren nu al voor 6e keer hoger dan 50%. Nu 15 van de 26 en dat is 58%. 
Dan de opmerking we willen ook beter en dat is iedere week eigenlijk wel. Altijd de drive om toch weer beter te scoren. Sorry maar dat zit er gewoon in. 
 
Op dit moment hebben we in rayon West de beste duif en daar zijn we weer blij mee. Kijken of deze doffer ”Go Down” zijn ding blijft doen want 1 keer missen en je ziet weer een andere stand. De Stand op 21 mei van bijna 2000 duiven die in Rayon vliegen:
 
 
 Stand in club per duif en daar hebben we 15 van 26 duiven in de lijst staan:
 
 
 Nou klaar het is wel weer voldoende zo. 
 
 
 
19 Anders
De voorbereiding op vlucht morgen is bij ons dus anders. Gisteren geen training en voer heel vroeg en heel laat op dag. Vanmorgen toch even de duivinnen laten trainen want had een slecht gevoel over het niet kunnen laten trainen op donderdag. Ze zitten 2 dagen vast en ja dat is niet wat we willen. Let op dit is een gedachte van mij dus hoeft niet zo te zijn. Zullen mensen denken van ‘joh op de overnacht zitten ze vanaf woensdag al vast’.
Dit weten wij ook maar er is dan 1 groot verschil : ALLE duiven zitten dan vanaf woensdag in de mand!
 
Duivinnen trainden dus iets te lang waardoor de doffers er niet zijn uitgegaan. Nou het is even niet anders.
Moeten we het nog over de wind hebben morgen en gaan ‘ zeuren of we wel in prijzen kunnen vliegen in groot verband of niet? Doen we maar niet want hier geldt dat iedere wind zijn charme heeft en er niets te voorspellen is. KUN je in groot verband zgn niet mee doen ivm windrichting kijk dan in regio of in club dat is toch ook goed.  Moet trouwens zeggen dat als je kijkt naar route van duiven die gps ring dragen ze soms wel heel bijzondere route cq richting aan houden. Je kunt dus altijd verrast worden. Positief en negatief.
 
18 mei. Slecht
Vandaag de duiven niet los. Geen oud en ook geen jong. Vanmorgen met donker weg en laat in avond terug en dan gaan ze dus niet los. Een dondérdag voorbereiding die we natuurlijk niet graag zien maar soms kan het niet anders en dan gaat t zoals het gaat.
En jawel de laatste 2 jongen zaten vanavond op de klep en dus is alles terug. 1 mand jonge duiven dus in groepjes of 1 voor 1 thuis gekomen. Is een roofvogel tussen gekomen of meegetrokken met andere duiven we zullen dat nooit weten maar feit is dat ze weer zelf thuis zijn gekomen.
 
17 mei mooie dag
Mooi privé nieuws gehoord vanavond. Duiven moeten volgens mij even wennen aan het warme weer. Vandaag trainden de duivinnen wel iets minder hoor en denk dat het de warmte is. Doffers hebben even vluchtje gehad en konden op partner thuiskomen. 
De jongen inmiddels 1 voor 1 afgericht en een keer mand voor mand. We hebben dan 4 manden en drie manden kwamen thuis en 1 mand  “10 stuks” heel onregelmatig en laat. Die kwamen of alleen of per 2 aanvliegen tot in avond. Deze hebben wel een reis aan gehad. Volgens mij missen er nog 2 en zal dat morgenavond wel eens bekijken.
 
 
 
14 mei Evaluatie
Laten we beginnen met het positieve. We hadden 24 van de 26 in 1 uur binnen en om 14.02 kwam de laatste op het hok. Dit is redelijk en zijn we tevreden over.
Prijs% in de club, zonder Fondduiven, is 58% en in Rayon West hetzelfde. Ook acceptabel.
 
Graag hadden we natuurlijk de eerste duif /duiven 10 minuten eerder willen zien maar dat is wel duidelijk. Niet tevreden dus over dat punt. 
Bijzonder is toch bij veel verenigingen dat duur van de uitslag voor een ruime 300 km met ZW wind lang open staat. Ik zie ze vanaf 36 tot 57 min in onze regio.
Wat betekent dit nu? Ze kwamen verschillend aan bij de liefhebbers in onze club want zo zag je ze vanaf Oost en ook vanaf Zuid en hoog vliegen maar ook weer Noord West.
Je verwacht ze vanuit zuiden en als ze doorvliegen weer vanuit Noord maar dit betekent toch dat er wat is geweest.
Kan met buien te maken hebben maar ik hoor ook dat ze wellicht gevlogen hebben met duiven afdeling 10. Ik zag wel groepen duiven van ZZW naar Oost gaan. We zullen het nooit zeker weten.
Weer op naar volgende vlucht.
 
 
13 mei Niet tevreden 
Het is nu 11.47 en we moeten er nog 2 vande 26 hebben vanuit Quievrain een 314 km voor ons in Steenwijk. We zitten veel te laat wel bijna een kwartier op de winnaar. Ja dat kan dus ook gebeuren. We komen niet bij de top 20 van de club. Ben er nog niet uit waar ze weg kwamen maar dat zal wel aan mij liggen. Andere duiven die zag ik uit Oost komen en ook veel uit Zuid en hoog. 
Maar snel deze vlucht vergeten en hopen dat laatste 2 nog komen dan op naar volgende week.
 
11 mei. Klaar
Zo ze moeten weer klaar zijn voor zaterdag want morgen mogen ze niet los. Ik vond de training niet wat ik gewend ben een beetje rustiger. Dit bij alle drie groepen overigens hoor want ook de jongen hadden het na een uur wel gezien en waren ook veelal rond het hok aan het vliegen. Zou dit met weer te maken hebben? Ik weet dat niet.
Nu in spanning voor de buis en kijken of Ajax een finale mag spelen. Zou toch wel uniek zijn.
 
update 10 mei Allerlei
We hebben dus 4 x Vitesse vluchten achter de rug en starten Zaterdag met 1e Midfond. Resume:
1e Afdeling 21.289 duiven ( mooi voor veel liefhebbers uit Noord-Oost Friesland)
7e Afdeling 20.353 d.
15e Afdeling 20.353 d.
2 x  1e in Club PV De Koerier
7e in Samenspel E ( 188 liefhebbers )
3e in Rayon West  (80 liefhebbers)
Dit zijn de belangrijkste voor ons.
 
De 2 duiven die nog geen prijs hebben gevlogen en 2 met 1 x prijs laten controleren op geel en dat was schoon en mest van ”oude” duiven ook. Daar ligt het dus niet aan.
 
Jonge duiven hebben 1e africhting gehad alles thuis. Wat de jongen hebben weet ik niet maar die vliegen minimaal 2 uur en echt na 2 1/2 uur vliegen haal ik ze maar naar binnen. Dit gaat al bijna een week zo door. Een roofvogel kan eens een keer extra angst geven en dan blijven ze vliegen echter die heb ik nog niet gezien.
Ook na 1e africhting waar ze die dag al ruim 2 uur hadden gevlogen bleven ze bij thuiskomst weer bijna 1 uur vliegen. Het enige wat ze krijgen is goed voer en begrijp nu ook waarom ze zoveel eten. Omdat ze zo vliegen krijgen ze ook veel voer natuurlijk. Is dat trainen al noodzakelijk? Nee ik vraag er ook niet om het hok staat open en er is geen vlag maar ik laat het wel gaan. Wellicht is het goed voor de spieren want die ontwikkelen zich wel.   
 
 
10 mei Collega liefhebber uit Barneveld.
Op zondagavond dus alles kwijt in mijn ”Nieuws” blok. Gelukkig tot 18 april teruggevonden door Richard, de ontwerper deze site, en onlangs van collega-liefhebber ook stukjes toegestuurd gekregen. Deze liefhebber is een trouwe bezoeker van onze site en had eea opgeslagen. Henk bedankt. Hieronder dus de tekst die ik kwijt was
 
Met 4 vluchten achter de rug hebben wij in DUIVEN TOP 50 van PV De Koerier van 4 vitesse vluchten 15 duiven staan van onze 25 duiven die wij spelen. Hiervan zijn er 9 jaarling. Dat is al binnen zeg maar.
Heusden Zolder was met 25 duiven mee:
 
 
In RAyon West starten we met een 18e plaats op 1808 duiven
 
Ons prijs% 64% en dan kijken we altijd heel kritisch hoe je de 64% haalt. Als je dan ziet dat van de eerste 41 duiven er 10 (25% bijna) van ons zijn dan mogen we daar tevreden over zijn.
4 jaarlingen op kop met de Oosten Wind! Zijn we ook blij mee.
Ach hardlopers zijn doodlopers zeggen ze wel maar ook eerste klap is een daalder waard. We zijngoed op weg maar dat wil helemaal niets zeggen of het seizoen 2017 succesvol gata wordenwant het kan zo maar omslaan dus genieten we ervan als dat mag en kan. Maar eens kijken of we alleen maar sprinters hebben gekweekt.
 
 
Overzicht Beste duiven na 4x  vitesse:
 
4 jaarlingen hebben 4 x prijs
22 van de 26 duiven met minimaal 50% prijs. Dat is goed vinden we. Aandacht gaat nu ook naar de 4 die geen voldoende scoren.
18 van de 26 scoort 75% of meer
 
 
 
 
 
9 mei Richard bedankt.
Zo dan ben je op je website  alles van ”Nieuws” kwijt. Er stond even niets meer op. Ergens een fout gemaakt en is door Richard heel snel weer opgelost. Alleen de nieuwsartkelen van 17 april tot heden zijn weg en dat valt dan weer mee. Zal daarvan toch even een korte samenvatting van gaan maken en dan gaan we weer verder met heden.
 
 
16 april :Vervolg en dank aan ….
 
Wij willen als eerste Anton Ruitenberg bedanken.
Ja we willen het nu eens extra vermelden want wij hebben veel te danken aan de duiven van Anton Ruitenberg. In kweekhok Zwolle bij Toon zitten heel veel Ruitenberg duiven waar we de afgelopen jaren veel succes mee hebben behaald met nu een overwinning op ruim 21.000! duiven in Afdeling Friesland. Anton bedankt.
Een 1e en een 7e plaats in Afdeling. 2 zusjes die bijna gelijktijdig aankomen vanuit Gennep een 124 km. Alles is ook weer thuis.
1e en een 7e op 21.287  duiven is een mooie prestatie van deze 2 jaarlingen. Het geweld van Zwaagwesteinde de baas gebleven en dat voelt ook goed.
 
Onze 2 zusjes komen uit een koppel vliegduiven die we vorig jaar op het kweekhok bij Toon in Zwolle hebben gezet. Voordat vliegduiven bij ons op kweekhok komen moeten ze toch wel iets bewezen hebben omdat we een hele strenge selectie daarin hebben. 
  • De “Bolle” is de vader van deze beide jaarlingen en komt uit kweker van Toon die ” natuurlijk” bij Anton Ruitenberg vandaan komt. Velen weten dat er bij ons in het kweekhok veel duiven zitten die Toon bij zijn duivenvriend Anton Ruitenberg heeft gehaald. De Bolle komt uit zoon Wondere Dirk en Olympiade 01-6455003 inteelt van Leo Heremans. Veel prijzen gewonnen.
  • De ”Sprintkampioen” is de moeder en is een Abeele / Engels kweekkoppel bij Toon ook via Anton Ruitenberg. Deze moeder had eeen enorme drang naar het hok als eigenschap en dat is iets wat ze doorgeeft aan haar jongen , in ieder geval deze 2 kinderen. Ze had ook veel prijzen gewonnen op de Vitesse ook in grootverband.
De winnaar heeft vorig jaar als naam ”Regret” gekregen en haar zus ”All before You” . Ben zelf een enorme Kensington fan. De stamboom staat hieronder vermeld
”Regret” was 10e beste jonge duif bij PV De Koerier en ”All before You” de 7e beste jonge duif.
 
 
 
 
16 april Vliegende start
 
De 1e Vitesse Vlucht van seizoen 2017 en een Top Prestatie waar we heel blij mee zijn:
 
 
14 April Vrachtduiven
Onderstaand van site Afdeling Friesland gehaald:
 

Dit houdt in, dat gedurende het vliegseizoen van 8 april 2017 tot en met 27 september 2017,  in de wagens alleen aan de wedvlucht deelnemende duiven mogen bevinden.  Dus alle aanwezige duiven moeten in concours staan.
13 april Trainen
Het trainen “oude ” duiven was deze week aardig. 1 keer per dag mogen ze 1 uur vliegen en dat gaat goed met zo nu en dan met beetje hulp. Ze zijn nog niet in vorm natuurlijk en dat zou volgens  mij ook te vroeg zijn. Morgen een rustdag voor ze en dan eens kijken hoeveel er op Gennep gaan. Ze zijn ook goed aan het eten dus lekker zo door gaan. Paar weken geleden was groot mestonderzoek Negatief dus positief voor de duiven.
De jongen hebben vorige week eerste nacht mand gehad. Er was 1 duif die had overgegeven een nacht later maar dat was 1 keer en daarna alles en iedere duif in orde. Trainen gaat ook steeds beter maar ze krijgen nog wel steeds groot % kweekvoer want dat moet eerst op. Ach zo gaat het zoals ik eigenlijk ook wil dus daar genieten we dan van want het kan zo maar omslaan.
Nu hopen dat Ajax wint van Schalke.
10 april Aanvlieger
Vanavond na het voeren zag ik een jonge duif wat in elkaar gedoken zitten. Dacht gelijk dat is een vreemde duif en jawel hoor een aanvlieger. Heb waarschijnlijk nog iets teveel jonge duiven om gelijk bij voeren te zien dat er een vreemde tussen zit. Ik heb gelijk de eigenaar gebeld. Het was een duif van Dhr. Potijk uit Rijs bij Balk en zij hebben het Kweekcentrum in Rijs. De duif is gelijk dezelfde avond opgehaald en dat vinden we echt super. Het is toch ongeveer 45 min. rijden en we horen ook andere berichten. Complimenten aan Fam. Potijk dat ze hun duif direct hebben opgehaald.
Ik vermeld dit omdat er dit weekend ook al weer een nare ervaring is met een aanvlieger maar dat is ook het enige wat ik daarover wil zeggen.
9 april. 54% en 46%
De laatste trainingsvlucht Duiven  is geweest. Positief is dat alles thuis is om 16.30 was de laatste thuis. Ook tevreden met 54% (1op3) en 46% (1op4). Min. 50% prijs is ons streven.
De 1e kwam vroeger dan ik had verwacht en kreeg de 8e plaats in club op 351 duiven. Op de 2e moesten we wachten en die kwam met paar tegelijk.
De 2e kreeg een 38e plek en daarna 39e, 40e, 41e en ga zo maar door. Uiteindelijk had ik de 2e duif graag iets eerder willen klokken want dat duurde 6 minuten.
En de klok telt hoelang ze ook blijven vliegen want dat hebben meerdere liefhebbers en zeker in het begin.
Opvallen was dat ik eerst 9 duivinnen draai van de 13 die mee zijn. Daar zet ik wel vraagtekens bij en ga eens kijken of dat te verklaren is.
Op naar de 1e Vitesse vlucht as zaterdag.
8 april Duiven
Vandaag een ”officiele”  testvlucht vanuit Duiven. We hebben 24 duiven mee 1 duivin en 1 doffer zijn nog thuis.
Gisteravond weinig tijd ( ivm mijn verjaardag) en gelukkig snel kunnen inkorven bij ons in club dus dat was goed geregeld.
In Duiven , een 91 km, staan ook onze duiven te wachten op goede weersomstandigheden voor lossing.
Het blijft een mooi plaatje
6 april Testvlucht
Afdeling Friesland wil graag een officiele testvlucht as zaterdag. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Top voorstel:

Testvlucht T14

Als bestuur raden we iedere vereniging aan om de trainingsvluchten van komend weekend te benutten als testvlucht. Dus gewoon handelen alsof het een reguliere vlucht is zodat u onderstaande zaken kunt controleren/testen:

  • alle elektronische apparatuur zowel op de vereniging als bij de leden thuis
  • de chipring van iedere duif
  • het verwerken/versturen van de gegevens naar de Compuclub
  • juistheid van de gegevens in het NPO ledenbestand
  • of u in het juiste samenspel bent ingedeeld

HvD

Bij ons in de club PV De Koerier hadden we ook al besloten om er een zg testvlucht van te maken.

De Doffers hier lijken niet genoeg eten te krijgen. Lijkt net of ze bij iedere voerbeurt uitgehongerd zijn. Geef ze ruim 30 gram op een dag. Vanaf zondag maar weer even kijken.

5 april Bonnen
Inmiddels zijn er een paar bonnen verzilverd. Ron Gerrits en Adrie Kors zijn op bezoek geweest en 2 jongen gaan het bij Adrie Kors op het hok proberen.
Als iemand het kan is het Adrie wel natuurlijk. Wat heeft deze man een kennis van duiven.
Succes er mee Ron en Adrie
2 april. ziekenhuis
Dan zit je in de middag in ziekenhuis met zoon Swen. Tijdens voetbalwedstrijd had hij een knie blessure opgelopen. Waarschijnlijk meniscus.
Gisteren kwam de 14-771 als 1e op klep. De doffer die laatste fondvlucht 2016 ook won en vele goede uitslagen op Vitesse en midfond.
De jaarling 16-29 onze rooie een mooie 3e plaats. 2e de 14-58 een duivin , er waren maar 2 duivinnen mee, die apart zit omdat ze wat aanloopt met andere duivin.
Toch ook wel goede duiven (denk ik)  aan de late kant maar je ziet dat de jeugd nog wel even ritme moet krijgen en het spel moet leren.
Alles weer in bad geweEst vanmorgen.
Om 17.00 uur kwam laatste doffer thuis. De 4 eerste duiven redelijk op tijd en daarna was het sprokkelen. Vreemd die gaten er tussen. Conclusie is dat ze er nog niet zijn en dat hoeft ook niet alleen had het dichter bij elkaar moeten zitten. Op naar volgende week en meer regelmaat erin brengen.
11.00.34 1e duif
1 april Start Vluchten 2017
Daar is de vervoerder voor de duiven weer. We beginnen vandaag met de 1e trainingsvlucht.
Hier alleen de doffers mee zodat de partner mooi op hem zit te wachten. Met name voor de jaarling doffers lijkt mij dat wel goed.
Die moeten het spelletje nog leren. Het spel hier is wel totaal weduwschap maar nu eerst nog even 2 vluchten met partner thuis.
Ook nog 2 duivinnen mee die zijn over en kijken al naar elkaar dus diie mogen ook mee.
totaal 14 stuks naar Deventer
31 mrt. training
Vanmorgen hebben de ouden wel even mogen trainen omdat ze gisteren niet los zijn geweest. Training doffers is actief en van de duivinnen matig. Deze komen na een 30 min op dak zitten en zijn dan wel weer weg maar ik zie ze toch liever een 60 min aan 1 stuk lekker trainen.
Jongen er ook uit want die zaten inmiddels langer vast.
Morgen eerste oefenvlucht.
28 mrt 2e lap
Ook deze is achter de rug. Doffers waren weer sneller op een 29 km.
De jongen in bad . Kan er wel een badje bijzetten voor ze.
Bij Wolff controlebezoek 6 duiven. Ze waren mooi , glad, strak en goede kwaliteit volgens Nanne. Schoon zonder geel en luchtwegen aandoening. Mest in orde. Ook nog even groot mest onderzoek aangevraagd en dat horen we over een kleine week. Kortom de vliegduiven zijn er klaar voor.
23 mrt 1e  lap
De eerste echte en serieuze lap voor 2017 met de oude duiven is achter de rug. Een kleine 16 km voor de eerste keer. Doffers waren iets sneller en ook thuis voordat ik er was. Nu moeten jaarlingen even leren dat de partner er is bij thuiskomst.
Bij doffers zat er bij lossing wel een roofvogel in de ploeg en joeg alles uiteen. 1 doffer iets later en zal dan ook wel die doffer zijn waar roofvogel het op had gemund.
Alles weer in hok.
1e groep jongen gaan nu dekveertjes ruien en het verduisteren zal komend weeekend ook gaan beginnen. Iets wat ik liever niet doe maar wil je een kans maken dan zal het toch moeten.
15’mrt.
Het jong wat 2 nachten weg was weer in het hok bij andere jongen geplaatst. Was niets meer aan de hand dus moet weer kunnen. De laatste 2 jongen van Toon erbij gezet en groep is nu compleet. Wel wat teveel maar zullen zien. Nog even 2 groepen omdat de jongen van vliegers later zijn geboren.
Duivinnen zitten nu ook zonder de jongen en dat werd ook wel tijd want door het kweekvoer krijgen ze toch iets aan de ruime kant.
Het spel zit nu bijna op de wagen, zoals ze zeggen toch? Duivinnen nog even wat Rust voeren en dan moeten ze straks in een trainingsritme komen.
13 mrt. Oud en Nieuw.
De ouden gaan goed . Duivinnen zitten met aantal laatste jongen op de vloer en doffers zitten nu op weduwschap. Beide dagelijks 1 x los en moet zeggen dat ze lekker fit zijn. Vorig seizoen in begin de vorm wat getemperd en dat is goed bevallen. Nu maar eens kijken hoe we het nu gaan doen. Denk wel hetzelfde want de hokken zijn vrij donker dus dat temperen gaat dan vanzelf.
Jongen nu 4 dagen los en zijn de omgeving aan het verkenneN.  1 jong 1 nacht weg en 1 opgehaald bij Herman Brinkman. Deze was 2 nachten weg. Herman gaf aan dat dit jong wat braakte dus advies om die even niet bij de jongen te zetten. Voelde wel goed aan overigens. Dit jong zit nu dus even apart en kijken of er iets is.
9 mrt . Jong Bloed
Onze nieuwe jeugd 1e keer los. Blijft mooi.
De 1e keer los.
4 mrt. Vliegers
Bij de vliegers de meeste jongen nu apart gezet. 1 jong met duivinnen mee en ander jong mag de doffer nu verder groot brengen. Toch wel bijzonder dat jaarling duivin ook weer gelijk jongen op grond gaat voeren. Kan even niet anders want ik wil geen 2e leg bij de vliegers hebben.
De jongen gaan goed. De ren om de vliegklep gezet en dus kunnen ze nu ook de weide wereld bekijken.
1 mrt alweer
Ja dat gaat snel zeg.
De nieuwe compustam 2017 geïnstalleerd en werkt perfect. Ik kan op eigen compustam inloggen waar ik ook ben en bv onze stambomen naár voren halen.
Dat kan wel eens makkelijk zijn.
Met jongen van kwekers gaat het prima, de jongen van vliegers zijn wat later maar schieten al op. Mooi spul!
26 febr. Nieuw  bloed.
De eerste jonge duiven van Kweekhok Toon zijn in vlieghok Steenwijk aangekomen. Ze voelen goed aan en zien er mooi uit. Weer spannend natuurlijk. Gelijk een nachtje mand met water. Ze zullen wellicht geen water hebben gedronken maar je weet het nooit. Om 10.00 uur lagen ze nog lekker in stro in de mand en toen in hun nieuwe hok gezet.
Vandaag 3 x gevoerd en drie keer voer op. Ja ik hou niet zo van volle bak wil graag beetje regie houden en dat kon mooi op deze zondag.
Zaterdag bij broer Toon de 26 jongen even op tafel gezet om er een biertje op te drinken, op een gegeven moment lagen ze bijna allemaal in stro naar elkaar te kijken:
En in hun nieuwe hok waren ze natuurlijk nieuwsgierig en was er 1 die wel erg snel naar voren kwam en op de foto wilde:
22 febr. De ” YVAN ”
Een doffer die in 2008 en 2009 enorme uitslagen heeft gevlogen. Een Topduif van Gebr.Herbots. 2008 het jaar dat we zijn begonnen en waren toen met ons zelf bezig en niet zo met wat er in Belgie gebeurde.
Als we stamboom bekijken van Yvan zien we dat het Kleinzoon is van De Bliksem van Gaby Vanabeele en zien wij bij moeder van Yvan VanderSmissen en Zn staan. Topliefhebbers.
De zoon van de Yvan heeft Kimi van Thibaut-Boons in stamboom zitten en de dochter Super Million van Herbots. Prachtige namen en resultaten in de stamboom.
Toon heeft nu via Anton Ruitenberg een Inteelt van de Yvan zitten. Een jaarling kweekdoffer uit Zoon en Dochter van De Yvan. Bij Anton zitten dus oa een zoon en dochter van De YVAN.
We hebben er nu 2 jongen van liggen en eind 2017 eens kijken wat ze hebben gedaan.
Stamboom van Inteeld Yvan te zien bij Kwekers.
15 febr. Vreemde
Half februari en de eerste vreemde duif IN het hok is een feit. Het is een jaarling uit Urk. Eigenaar komt de duif niet halen dus de vraag of ik hem los wil laten. Geen probleem natuurlijk. Als hij weer bij  mij terugkomt dan is een belletje niet nodig want hij komt de duif dus niet halen. Tja .
De kweek gaat goed en eerste jongen hebben nu een ring om. 1 koppel heeft 1 ei bevrucht en 1 koppel wel bevruchte eitjes maar waarschijnlijk toch last van kou gehad. Kan door doffer komen die wel eens niet overneemt of druk met andere dingen is. Jongen groeien als kool en je hoort ze niet.
7 febr. gele stipjes.
Ik kijk zeker niet vaak in keel van de duiven maar zag enkele weken geleden paar gele puntjes in keel van duif. Bij een andere ook. Bij geelcheck bij arts geen geel geconstateerd en hadden geen verklaring voor gele stipjes. Even afwachten zeiden ze. Gisteravond ook even naar Wolff geweest en Nanne zei dat er niets aan de hand was, een soort mineraal wat neerslaat en je moet het zien zie als een soort ” tandsteen ” wat wij hebben. Wellicht is er een keer een ontsteking geweest. Ook nog een keer een geelcheck gedaan en warempel de rooie had als enige geel dus toch 1 die alles kan besmetten. Deze rooie was in december een paar dagen weggeweest en wellicht heeft ie toch wat opgelopen. De anderen brand schoon. Nanne adviseert om toch een geelkuur te doen op de eitjes. Mest OK.
6 duiven had ik mee en hij wilde ze allemaal even zien. Kleinkind van ”de Jonge Harry” wilde Nanne wel houden. Wat een topper.  De ”28” (Wondere DirkxKannibaal) ook super duif en rest zag er ook goed en gezond uit.  Geen garantie voor succes natuurlijk maar weer leuk om te horen natuurlijk.
2 febr. 1e LAP
Ja je leest het goed, de 1e lap hebben we al gehad. 4 duiven, na de geel controle bij arts, onderweg naar huis op parkeerplaats de vrijheid gegeven. Klein stukje natuurlijk dus die waren thuis voordat ik weer thuis was.
Duiven waren geelvrij dus de eventuele geelkuur op eitjes is niet nodig. Ze zijn ook mooi en levendig. Na thuiskomst mocht alles er weer uit en blij dat veel doffers met volle broedschaal op nest blijven zitten broeden.
Bakvast en happy met nestje.
In Zwolle gaat de kweek goed volgens Toon.
30 jan Bad
Maar weer even een bad gegeven. Zit er goed uit met al dat poeder op het water.
De kweek met vliegploeg:
Van de 12 koppels zijn er 2 die er wel erg lang over doen. 1 koppel klikte niet direkt dus eerst even in hok jonge duiven gezet. Zitten nu bij elkaar maar nog geen ei . Is nu totaal 17 dagen en 12 dagen echt koppel.
Is een  ”oude ” duivin met jaarling doffer. Het 2e koppel een ”oud” koppel waar duivin weinig doet. Maar even afwachten. 10 koppels zijn nu aan het broeden.
De Kweek in Zwolle:
Hier een geboortegolf volgens Toon. Altijd weer spannend natuurlijk.
 28 jan
Onze 380 is verhuisd naar Zwolle het kweekhok. Niet van harte want zo een vliegduif wil iedereen wel in zijn vliegploeg. Duif die er altijd is en vaak bovenin de uitslag.
Daarnaast goede jongen gegeven vanuit kweek met de vliegploeg. Nu mag ze samen met de doffer ” Van der Pasch”  en ze zijn zooo bijzonder trots op de 2 jonkies.
Wie gaat erbij liggen:
24 jan. Duiven van …
Het klopt dat we veel duiven via Anton Ruitenberg op het kweekhok hebben zitten. Inmiddels zitten ook duiven uit Ruitenberg duiven gekweekt op het Kweekhok. Daaruit gekweekte duiven vliegen we ook goed mee.
Er is een verkoop van Anton Ruitenberg op GPS . Kijk er maar eens:
Ook op GPS een verkoop van Gebr. Homma. Kijk maar eens”:
Hier wordt ook een duif genoemd die via een bon van ons bij Comb. Van der Linden is gekomen. Uit een Homma doffer met een Gebr. Kruisweg duivin. Deze duivin is de 10-66 uivin die uit Ruitenberg Duiven komt.
De 10-66 een duivin die in Zwolle beste duif was in 2011.
16 jan Koppeltjes
Onze vliegduiven zijn gekoppeld. Jeugdliefde laten we samen. Totaal 12 koppels waarvan er 2 moeilijk doen. 2 jonge duivinnen die nog ”rustig” zijn. Deze 2 in grote ruimte gezet en dan zitten ze uiteindelijk toch bij elkaar.
Deze week proberen ze ook op hun bak te krijgen zonder dat er bloed vloeit. 10 koppels kunnen inmiddels los met elkaar. 1 koppel met ”oude” doffer heeft andere bak uitgekozen en is lastig want die gaat soms toch weer naar zijn 1e bak. Deze gaat dan soms alleen los.
10 jan 2017. Ei ei
Bij broer Toon zijn de eerste eitjes gelegd. De jongen voor 2017.
Kijken of we er in 2017 ook zo succesvol mee zijn. Nog even de resultaten van 2016 Jong in onze club en kampioen in Regio West met jonge duiven:
KAmpioen West
1 jan 2017 Nieuw Jaar. Gelukkig.