18 april Status Quo

Nu

In welke status zitten we nu? Wanneer mogen we gaan vliegen met de duiven? Hoe gaan we om met de duiven? Hoe voeren we? Hoe houden / krijgen we ze fit als de vluchten beginnen. Kunnen we het seizoen verlengen met onze duiven? Hoe gaat de rui ? Allemaal vragen die een ieder respecterend liefhebber zichzelf stelt. Ja ook wij. Al aantal jaren zie je bij ons dat de duiven zich vanaf start goed laten zien. Vaak in de top van de uitslag. Dat dan een heel seizoen volhouden is een kunst en daar heb je goede duiven voor nodig. Met name laatste jaar is dat heel goed gelukt. Heel trots op onze duiven.

Maar

Ja maar nu is het anders. Dit is en wordt een bijzonder seizoen. Nu zijn we aan het bedenken hoe men de duiven goed houdt t/m september, oktober. Wellicht nog langer. Dit is nieuw voor iedereen. Je kan van alles lezen maar je moet zelf een keuze maken. Een keuze om de duiven in juiste conditie te hebben als seizoen begint t/m eind seizoen. Dit willen we in ieder geval graag en of het dan ook lukt?

Donker hok

Ik mag ,hier in Steenwijk, nog gewoon werken en zit dus niet thuis. Alle duiven trainen in de avond.  Jong wordt verzorgd zoals we altijd doen. Deze gaan zsm los zodra ik thuis ben. Probeer ze dan begin avond in de verduistering te zetten. Is geen 14 uur want dat lukt niet. Na de jongen gaan de ouden apart los. De doffers en duivinnen worden hier NIET verduisterd. Ben er wel van overtuigd dat het nu niet te licht moet zijn. De gedachte achter niet verduisteren is dat het hok al donker is en dat maak ik dan nog iets donkerder door o.a. de klep dicht te houden. Hierdoor geen extra licht inval. We doen hier nu dus geen moeite om de zon er in te laten. Krijgen we straks het bericht dat we gaan dan is overgang niet zo groot. Volgens ons.

Ook mogen de duivinnen in het weekend 1 dag of 1/2 dag en nacht of wellicht 2 dagen bij de doffer. Ze vliegen ook wel eens samen.

Training Oud

De training is hier met de vlag. Gaat vlag naar beneden dan mogen de duiven ook naar hun afdeling. Dit doen we ieder jaar alleen de vlag gaat nu eerder plat dan in een normaal seizoen. We proberen de training dus op te bouwen en willen nu absoluut nog niet voluit. Lukt dat? Met duivinnen gaat dat aardig met doffers lukt dat nog niet. Die gaan te hard.
Heb ergens gelezen dat ik dan verkeerd voer dus toch maar weer even Willem Mulder om informatie gevraagd. We voeren dus lichter nu.

Ons systeem

Bovenstaand is ons systeem nu. Of het goed is ? Kunnen we pas aan eind van het seizoen zeggen. Weet dat velen er heel geheimzinnig over doen maar dat doen wij niet.

Jong

De jongen zitten nog lekker aan de kweek. Bijna alles zit in de lucht met uitzondering van 2 jongen die als laatste gespeend zijn:

De laatste 2 zitten nog lekker op de plank of dak van hok. Die komen nog wel. De jongen mogen hier nog niet aan de bak. Lekker vrij vliegen en uitgroeien.